Skip to main content

Vraag 12: Wat beveel God in die sesde en sewende gebod?

1. Wat beveel God in die sesde en sewende gebod (Eks 20:13-14). Wat sien jy raak? Watter boodskap het dit vir jou?

2. Lees my antwoord en oordink dit.

Ek moet mense nie doodmaak nie. Ek moet rein en getrou bly vir en in die huwelik. Ek mag myself en ander nie onteer, haat, beledig of doodmaak nie, selfs nie my vyande nie. Ek moet alle seksuele losbandigheid buite die huwelik tussen een man en een vrou kruisig, terwyl ek alle onrein gedagtes, woorde, begeertes en dade as ongetroude en getroude vermy.

3. Die sesde en sewende gebod van die wet fokus op die liefde vir jou naaste sowel as die liefde vir jou heel naaste, jou huweliksmaat. Verbeel jou ‘n wêreld waar niemand ooit doodgemaak word nie, en waar huweliksmaats altyd getrou bly aan mekaar. Hoe sal dit anders wees as nou? Hoe sal dit ‘n werklikheid word?

4. Lees die verhaal van die Dawid en Batseba in 2 Samuel 11. Wat tref jou?

5. Lees my opsomming van die boodskap daarvan en oordink dit.

Dawid was lui vir oorlog. Hy val toe vir die versoeking van die mooie Batseba. Toe sy swanger word, reël hy dat haar man, Urija, in die oorlog doodgemaak word. Hy wou sy sonde wegsteek. Batseba was baie hartseer. Dawid het egter met haar getrou. Die Here was baie ontevrede met dit wat Dawid gedoen het. Hy haat dit dat mense doodgemaak word en het Dawid gestraf. Na Dawid om vergifnis gevra het, het die Here hom weer geseën. God haat dit as ons by iemand anders as ons eie man of vrou slaap. Hy wil hê dat ons altyd rein en getrou bly vir en in die huwelik.

6. Die verhaal van Dawid en Batseba wys hoe hy beide die sesde as die sewende gebod oortree. Die een lei tot die ander. Oorweeg jou eie lewe in die lig van hulle verhaal. Waar jy gesondig het, vra die Here om vergifnis en vernuwing. Waar die Here jou nuut gemaak het, loof Hom daarvoor. Volhard daarin.

View all posts in this series

Wie is God?


Chris van Wyk

Ek is gemeenteleraar by Somerstrand gemeente, Port Elizabeth. My passie in die lewe is om God bo alles te dien en gelowiges in geloofsvorming te begelei. I am pastor at Summerstrand congregation, Port Elizabeth. My passion in life is to serve God above all and to lead believers in faith formation.

Maak 'n opmerking

 • Chris van Wyk on Jeremia 19:14-20:18 – Vervloek is die dag waarop ek gebore isDie presiese betekenis van die term "blok" is onduidelik. Dit word gewoonlik geïnterpreteer as verwysend na een of ander instrument of plek van inperking en straf, bv. 'n inperking wat beweging beperk, gewoonlik beskryf as bestaande uit 'n raamwerk met gate waarin die voete (en soms die hande) van '…
 • ELRETHA VAN DER MERWE on Jeremia 19:14-20:18 – Vervloek is die dag waarop ek gebore isDag. Dankie vir die verduideliking van die doel van die Blok waarin Jeremia vas geskroef was in die Benjaminspoort. Ek kry nou meer begrip daarvoor. Verstaan ek reg dis soos 'n persoon wat se hande beidekante van sy kop in n stuk hout vas gemaak is of is dit iets anders. Baie Dankie
 • Chris van Wyk on HoogliedEk sal jou registreer. Jy moet net op die skakel in die e-pos wat vir jou gestuur word van Wordpress af, klik, om dit goed te keur. Ek sal jou selnommer ook by Whatsapp byvoeg.
 • Anne Enslin on HoogliedEk leer so baie by julle sal graag wil aansluit.
 • Chris van Wyk on Eksodus 30Jy kan by YouVersion se Bible app die 2020-vertaling gratis op jou selfoon kry.
 • Willie on Eksodus 30Baie dankie vir die uitleg wat jy gee hoofstuk vir hoofstuk. Ek het egter ñ probleem. Ek het die afrikaans en engelse vertaling vers vir vers gekry. Dit wil voorkom asof dit deur een of ander app direk vertaal is in afr. Waar kan ek die nuwe afrikaanse vertaling kry om op my selfoon af te laai asseb…
 • Chris van Wyk on Jesaja 1 – Julle ken My nieHi, dit is Bybels, ja. Ek verduidelik dit hier: https://bybelskool.com/category/uitverkiesing/
 • Joan on Jesaja 1 – Julle ken My nieKan u asb vir my die uitverkiesing verduidelik? Is dit Bybels?
 • Frank Pronk on Psalm 46Hallo Chris Ja ek glo dat ons almal n versugting het na die nuwe bedeling en die Nuwe Jerusalem. Ek wil iets deel wat ek vroeer die maand baie duidelik in my gees gekry het terwyl ek geslaap het . Die woorde het as volg gekom. " Die sewende wonderwerk van die sewende wereld - is die Israeliete" Ek d…
 • Chris van Wyk on Psalm 71Sy het die Here gedien met haar hele hart en eerder my met huisbesoek bemoedig as wat ek dit vir haar gedoen het. Sy was een van die pilare van ons geloofgemeenskap.
 • Neels Fourie on Psalm 71More dr vertel my meer van tannie phoebe
 • Chris van Wyk on 1 Kronieke 28-29Groete!
 • Wansen Engelbrecht on 1 Kronieke 28-29Baie dankie. Groetnis Wansen Engelbrecht Klerksdorp
 • Chris van Wyk on Genesis 1:1-2:3Is dit op 'n selfoon?
 • Johan Kirsten on Genesis 1:1-2:3Middag Chris. Ek merk dat as jy op die "menu" hierbo tik, die blok wat aan die linkerkant verskyn, blanko is. Daar is wel "onsigbare" skakels wat jou na die verskillende bladsye neem. Groete. Johan