Psalm 1 (2de keer) – Die Here ken my

Blaai vandag deur jou joernaal en merk van die gedagtes wat jou deur die loop van ons lees van die Psalms getref het.  Sê vir die Here dankie vir wat jy van Hom ontvang het.

Lees dan Psalm 1 en fokus op wat dit vir jou sê in die lig van al die ander Psalms wat ons tot dusvêr gelees het.

Ek is getref deur die oorhoofse boodskap van die Psalms dat die mens sy doel en bestemming in die lewe saam met God vind, soos Psalm 1 reeds aangevoer het.  Die Psalms leer my hoe om te bid, hoe om te leef, en hoe om God te loof.  Dit help my om die emosies te verwoord wat ek oor die hele spektrum van die lewe ervaar.   Dit spreek nie net my intellek aan nie, maar help my ook om gehoorsaam te wees en emosioneel gesond voor God te lewe.

Die Psalms help my om van ‘n oor-God gesprek na ‘n met-God gesprek te beweeg.

Ek het geleer dat enigiets wat die kwaliteit en ervaring van my gemeenskap met God bedreig ’n bedreiging vir die lewe self is.  Die Psalms spoor my aan om met integriteit en vertroue te leef – om nougeset te let op hoe ek met God in verhouding leef, en Hom te vertrou, veral waar ek swaarkry of moedeloos is.  Selfs wanneer daar twyfel is, en die donker dele van die lewe in die oë gestaar moet word, leer die Psalms my dat sin gevind word in die nabye teenwoordigheid van God.

Dit is dwaas om sonder God te probeer lewe.  Soos Elwell dit stel, dit gaan goed met iemand wat “the corrosive influence of the cynical” vermy, “taking pleasure instead in every revelation of the mind and will of God, feeding his mental life on the divine Word”.

Dit is waarom, om by Psalm 1 aan te sluit: die fokus van die regverdiges net op een ding kan wees: die woord van God.  Want, waar God se openbaring in my hart leef (Psalm 37:31), bepaal Hy my koers, trouens – soos Psalm 1:6 in die oorspronklike lui – ervaar ek dat “die Here die pad van die regverdiges ken”. En daar is niks wat my meer tot rus bring nie as dié ervaring, dat God my ken.

Sela

As jy weer wil lees wat ek geskryf het by die eerste bydrae oor Psalm 1, klik hier: Psalm 1 – Geseënd is dié wat hul vreugde in God vind
View all posts in this series

Psalms


Chris van Wyk

Ek is gemeenteleraar by Somerstrand gemeente, Port Elizabeth. My passie in die lewe is om God bo alles te dien en gelowiges in geloofsvorming te begelei. I am pastor at Summerstrand congregation, Port Elizabeth. My passion in life is to serve God above all and to lead believers in faith formation.

Comments (6)

 • Alwyn du Plessis

  Dankie Chris dat ons saam met jou deur Psalms kon stap….ek stap nog steeds en verteer nou weer vers vir vers met pen en papier in die hand.

 • Dankie Chris vir wonderlike nuwe insigte en die
  inskerping van die Psalms. My geliefde Psalms bly nog steeds Ps1, Ps 23, Ps 34 en al die honderd ander!!

 • Lily Groenewald

  Weer eens het ek geleer die Psalms gee vir my gepaste woorde wanneer emosies oorweldig. Die gedagte dat Hy afbuig en luister,my soos die appel van sy oog beskerm en my in die skadu van sy vlerke bedek,is so vertroostend. Hy sorg vir my. Ek kan maar net stil wees in Hom en geduldig op Hom wag. Chris, dis ‘n voorreg om jou as fasiliteerder te hê. Dankie.

 • Ek besef vandag dat die Psalms my die belangrikheid van twee konsepte geleer het: Verantwoordelikheid en Vertroue. In my geestelike groei is albei lewensbelangrik. Ek moet verantwoordelikheid neem vir my eie geestelike groei en met integriteit lewe. Maar ek kan dit net regkry as ek ook volledig op God vertrou en in afhanklikheid van Hom leef. Trouens, dit is hoe gebed werk: ek streef na integriteit in alles, en bely my swakheid en sonde, bevestig my vertroue op God se vergifnis en smeek op sy hulp en ingrype in alles, nie net dié goed wat ek nie kan regkry nie, maar ook dié goed wat binne my vermoë is. Want ek het Sy insig en wysheid nodig om die dinge wat ek vaardig is mee tot Sy eer te doen.

 • Ek kan eintlik net ‘sela’ antwoord op wat almal verwoord het.
  Die Ps studie was vir my soos kunsmis op my geestelike lewe, wat soveel nuwe groei tot gevolg gehad het.
  Daardeur het ek
  1. vir God weer leer ken en beleef as ‘n God van Genade en Liefde, Hy is Almagtig, Getrou, Goed, Hy lei my en bepaal my pad (Ps 41, 29; 37);
  2. geleer hoe Hy wil he ek moet lewe, bv goed doen (Ps 37), in Hom my blydskap vind (Ps 29), met nuwe oe te kyk na Sy Skepping en Sy Woord (Ps 19), en meeste van ALLES: OM HOM TE VERTROU!(Ps 2).
  Kosbare ervarings gehad.

 • Fanie van Emmenes

  Dankie Chris, dit was ‘n geestelike ervaring om die eerste Psalmboek saam deur te werk. Dit was vir my voedsel vir die siel. Ek het weer begin om die Psalms te memoriseer wat my werklik help in gebed en wanneer ek God wil loof. Nogmaals dankie.

Maak 'n opmerking

%d bloggers like this: