Jesus se Ek is-uitsprake

Met die 8 Ek-is uitsprake van Jesus word die prentjie van Jesus in terme van sy Goddelike betekenis vir mense uitgespel.  Hy maak God bekend aan die wêreld, in terme wat ryk aan Ou Testamentiese betekenis is:
 1. “Ek is wat Ek is” – 8:24,58 – vgl Eks 3:14, waar dieselfde van God self gesê word;
 2. “Ek is die brood wat lewe gee” – 6:35,48 – vgl Eks 16:4, waar God deur die manna voorsien het;
 3. “Ek is die lig vir die wêreld” – 8:12 – vgl Jes 49:6 waar dit van die dienaar van die Here voorspel word;
 4. “Ek is die ingang vir die skape” – 10:7, 9 – vgl Eseg 41 waar die ingang na die hemelse tempel en God se ewige teenwoordigheid beskrywe word;
 5. “Ek is die goeie herder” – 10:11,14 – vgl Eseg 34 waar God self as herder optree en sy dienaar Dawid daarvoor aanstel;
 6. “Ek is die opstanding en die lewe” – 11:25 – vgl Jes 53:7-12 waar die dienaar van die Here se dood en opstanding beskrywe word wat lewe vir baie sal gee;
 7. “Ek is die weg en die waarheid en die lewe” – 14:6 – vgl Jes 30:20-21 waar God as die Een beskryf word wat sy volk leer en op die regte koers hou;
 8. “Ek is die wingerdstok” – 15:5 – vgl Jes 5 waar Israel die wingerd van die Here is, maar in hulle roeping gefaal het.

Jesus word egter ook as ’n man van vlees en bloed geteken – hy raak moeg (4:6) en dors (19:28), huil oor Lasarus (11:35), en bloei aan die kruis (19:34).  Daarmee bevestig Johannes die menslikheid van Jesus teenoor die valse profete van sy tyd wat net op Jesus se goddelikheid klem gelê het.

View all posts in this series

Johannes


Chris van Wyk

Ek is gemeenteleraar by Somerstrand gemeente, Port Elizabeth. My passie in die lewe is om God bo alles te dien en gelowiges in geloofsvorming te begelei. I am pastor at Summerstrand congregation, Port Elizabeth. My passion in life is to serve God above all and to lead believers in faith formation.

Comments (2)

 • Hennie Coetzer (Pastorale hulp)

  Chris,
  Ek moet vir my gemeente dagstukkies vir elke dag van die maand (Julie) skryf oor die onderwerp GESINDHEID. Die dagstukkies word verdeel in VIER hooftemas, een vir elke week. Wat, na jou mening sal ‘n goeie voorstel van die hooftemas wees vir die vier weke. Ek vind dat GESINDHEID en LIEFDE oral oorvleuel. Ons motiveer die gesinne in ons gemeente om terug te gaan na die etenstafel en elke aand te leer uit die Skrif.

  • Hennie, ek dink die waardes van die Seisoen van Menswaardigheid kan goed inpas as hooftemas: Respekteer, Luister, Liefhê en Omarm (embrace). Jy kan die boekie Jesus-verhale van Menswaardigheid gebruik wat vir jou twee verhale vir elkeen van dié temas sal gee, sowel as ‘n oorhoofse verhaal, Jesus wat die voete van die dissipels was. Meer inligting by die webtuiste Seisoen van Menswaardigheid. Ons gemeente werk ook op die oomblik deur die nege Jesus-verhale, so jy sal preke ook daar kan kry wat jou in jou nadenke kan help.

Maak 'n opmerking

%d bloggers like this: