Bybelskool

Chris van Wyk

Ek is gemeenteleraar by Somerstrand gemeente, Port Elizabeth. My passie in die lewe is om God bo alles te dien en gelowiges in geloofsvorming te begelei. I am pastor at Summerstrand congregation, Port Elizabeth. My passion in life is to serve God above all and to lead believers in faith formation.

Comments (2)

 • Avatar

  Sarah Hartzenberg

  |

  Psm 51v16. Red my van. Lordskild. Wat brteken bloedskild. Dankie dat ek mag vra

  Reply

  • Avatar

   Chris van Wyk

   |

   Hi Sarah, “Bloedskuld” verwys na die skuld wat op iemand rus as hy moord pleeg, ‘n oortreding van die sesde gebod (Eks. 20:13; Deut. 5:17). Moord is uiteraard wanneer jy ‘n onskuldige se lewe neem, óf die reg in eie hande neem en iemand vermoor sonder dat jy verlof het daarvoor. So waarsku Abigajil vir Dawid om nie Nabal te vermoor nie, want dan sal hy die reg in eie hande neem (1 Sam. 25:26). Dawid distansieer homself ook van die moord op Abner om dieselfde rede (2 Sam. 3:28-29). Dié reël sluit natuurlik verskillende “wettige” vorme van doodmaak uit, bv. waar die wet die doodstraf aan iemand opgelê het (bv. in die geval van moord – Lev. 24:17) of in oorlog (Num. 31:7).

   In die konteks van Psalm 51 – wat geskryf is na aanleiding daarvan dat die profeet Natan na Dawid toe gekom het oor sy owerspel met Batseba, waarin hy vir Urija laat doodmaak het – bid Dawid dus dat die Here hom sal vergewe van die “bloedskuld” wat die moord op Urija op hom gelê het. Die geskiedenis word vir ons vertel in 2 Samuel 11. Let op dat Natan Dawid daar direk van moord beskuldig, al het Dawid dit deur ‘n gekonkelry reggekry: “Waarom het jy nou die woord van die Here geminag deur so ’n verkeerde ding te doen? Jy het Urija die Hetiet met die swaard doodgemaak en toe sy vrou vir jou gevat. Ja, jy het hom vermoor met die swaard van die Ammoniete.” (2 Sam. 12:9).

   Reply

Leave a comment

Onlangse kommentaar

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Dankie Fanie – kan nie wag vir Rigters nie. Net die skryf van die Inleiding was al tot soveel seën vir myself.

 • Avatar

  Fanie van Emmenes

  |

  Chris, baie dankie vir die studie oor die boek Josua, sien uit na Rigters.
  God seen jou
  Fanie

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Hi Christa – Wil jy dit in gedrukte vorm hê?

 • Avatar

  CHRISTA

  |

  Chris, kan ek hierdie stukke ivm 1 @ 2 Korintiërs in boekvorm bekom? Indien wel, laat my asb weet waar en die kostes, aangesien ons Dames Bybelstudiegroep nou hierdie twee Boeke bestudeer.

  Baie dankie
  Christa Contino

 • Avatar

  Herman Steyn

  |

  Hallo Chris.

  Kan jy my die Excell file stuur wat jy na verwys in Markus asseblief.
  Ek geniet jou werk verskriklik baie. Baie insiggewend end leersaam.

  Ek het nog nooit tevore werk gekry wat so goed verduidelik word nie.

  Die Here se seën sky duidelik deur in jou en jou werk.

  Byvoorbaat dankie.

  Herman

 • Avatar

  bonita

  |

  Baie dankie vir u leering leer baie

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Ek is bly Gerhard. Geniet dit.

 • Avatar

  Gerhard

  |

  Good morning. Baie dankie vir die leering wat ek ontvang in die bybel skool wat ek ontvang. Die Here seen dit.

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Hi Hertha. Ek is bly! Ek het geskryf oor die Sabbat op verskillende plekke. Jy kan hier lees. Daar is ook ‘n skakel daarin na ‘n vorige skrywe van my oor die Sabbat. Dit was Saterdag, die sewende dag van die week.

 • Avatar

  Hertha

  |

  Baie dankie. Daar is darem nou lig vir my vir openbaring. Ek het net 1 vraag watter dag dink u is Sabbat?

%d bloggers like this: