Bybelskool

Chris van Wyk

Ek is gemeenteleraar by Somerstrand gemeente, Port Elizabeth. My passie in die lewe is om God bo alles te dien en gelowiges in geloofsvorming te begelei. I am pastor at Summerstrand congregation, Port Elizabeth. My passion in life is to serve God above all and to lead believers in faith formation.

Opmerkings (4)

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Ek het ‘n navraag gekry oor wanneer die boek Spreuke saamgestel is. Hier is ‘n paar opmerkings: sommige van die spreuke kan teruggevoer word na die 12de eeu vC (aangepaste spreuke van Amenemope van Egipte in hfst 22:17-23:11, wat deel uitmaak van die woorde van die wyses in 22:17-24:22, en 24:23-34, hoewel hulle werk moontlik eers baie later gefinaliseer is), ‘n groot deel na Salomo in die 9de eeu vC (hfst 10-22:16), nog ‘n groot aantal na Hiskia in die 7de eeu vC, wie se amptenare nog ‘n skat van Salomo se spreuke versamel het (hfst 25-29). Ander is ongedateer (hfst 30-31, dié van Agur en Lemeul), en die inleiding (hfst 1-9) is aan die einde van die proses bygevoeg. Die boek is bekend in sy huidige gedaante van die 5de vC af, na die ballingskap van die 6de eeu vC. Dit beteken die boek soos ons dit ken, waarskynlik gefinaliseer is in die tyd van die ballingskap in Babel, ‘n tyd waarvan ons weet dat daar groot redaksiewerk aan die Pentateug, die Historiese boeke, die Psalms, en van die profete (Jesaja, Jeremia, Esegiël) gedoen is. Dit het dus oor meer as 5 eeue gestalte gekry voordat dit in die kanon van die OT, soos ons dit ken, opgeneem is.

  Reply

 • Avatar

  Fanie van Emmenes

  |

  Baie dankie vir die studie oor die Boek Spreuke. Ek het dit werlik geniet. Is sommer geinspireer om baie van die Spreuke weer te memoriseer.
  Vir my persoonlik is die uitstaande teks Spr.9:10:
  “Wysheid begin met die dien van die Here; wie die Heilige ken, het werklik insig”.
  Sien uit na die volgende studie.

  Reply

 • Avatar

  Chris van Wyk on Facebook

  |

  Fanie van Emmenes commented on Bybelskool:

  Baie dankie vir die studie oor die Boek Spreuke. Ek het dit werlik geniet. Is sommer geinspireer om baie van die Spreuke weer te memoriseer.
  Vir my persoonlik is die uitstaande teks Spr. “Lees meer …”

  Reply

 • Avatar

  Le-Deen

  |

  Dit is hoekom ek die boek weer en weer en weer kan lees… Ekk streef om ‘n vrou van Spreuke 31 te wees.
  Ek bid elke dag die Vader my sal help daarmee.

  Reply

Maak 'n opmerking

Onlangse kommentaar

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Hi Michelle, dit hang af van wat julle plan met die Bybel is. Julle sou doodgewoon die NT kon deurlees. Daarna die OT. Of julle sou kon afwissel. Een NT boek. Dan ‘n OT boek. Dan ‘n Psalmboek (daar is vyf). Dan weer ‘n NT boek. En so kan julle aangaan. Iets wat my op die oomblik interesseer is om Paulus se dertien briewe in volgorde deur te lees. Miskien maak ek ‘n post om mense daarmee te help … Vir al bogenoemde maniere is die skakels na die onderskeie Bybelboeke by http://bybelskool.com/alfabetiese-lys-van-bybelboeke-by-bybelskool-com/ beskikbaar. Onthou net dat die datums wat soms daarin aangegee word, verouder is. Lees dit net in volgorde soos dit aangegee is en ignoreer die datums en ander verouderde instruksies.

 • Avatar

  Michelle

  |

  More Chris, Ek wil dit ook graag weet. Ek sal dan ook nou met die evangelie van Johannes begin, maar sal jy ons asseblief laat weet met watter boek moet ons volg.

 • Avatar

  anoesjka kouter

  |

  As ek in tale prt klink dit vir my soos bantoe taal

 • Avatar

  anoesjka kouter

  |

  Ek prt in tale ma dan vra ek myself kom dit van die here af

 • Avatar

  anoesjka kouter

  |

  Ek praat baie in tale wane ek bid betykeer wonder ek wat ek se en is dit ek wat prt

 • Avatar

  martha jill petersen

  |

  Stuur vir my Matt.3:7-12 boodskap asb.

  Wees geseen

 • Avatar

  Fanie van Emmenes

  |

  Amen! Ons glo nie aan gesalfde lappe of papiere nie, maar aan die God wat magtig is om te doen ver bo wat ons bid of dink,volgens die krag wat in ons werk. Aan hom die heerlikheid in die gemeente in Christus Jesus tot in ewigheid. ( Ef. 3: 20-21 ) OAV.

 • Avatar

  Anita Frylinck

  |

  Baie dankie. Ek waardeer.

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Jy is reg. Dit is verkeerd en bygelowig.

 • Avatar

  Anita Frylinck

  |

  Goeienaand. Daar is mense wat glo dat mens in iemand se afwesigheid n voorwerp, n lap of papier, kan salf en daarmee saam hande kan ople op iemand wat vir die persoon instaan, dan die voorwerp in die persoon se bed of kamer plaas. Dit alles sonder die medewete van die persoon. Byvoorbeeld vir die persoon vir wysheid om die regte besluit te neem. Ek stem nie hiermee saam nie. Is ek verkeerd?

 • Avatar

  johan barnard

  |

  “God is much smarter than what we are”
  God kan veel meer as een betekenis aan enige inhoud van sy Woord gee – dit is vir ons om die skatte te ontdek en Hom dan te loof en te prys vir dit wat Hy aan ons openbaar.
  Johan-b

 • Avatar

  Chris van Wyk

  |

  Dit is die tradisie waarin ons staan. Mag ons op dié manier almal, in alle tye, en in alle gemeenskappe getrou bly aan die boodskap wat God aan ons gegee en toevertrou het.

 • Avatar

  Arnau van Wyngaard

  |

  Dankie Chris. Prof Riempies Prinsloo het op ‘n dag vir ons ‘n verduideliking gegee wat vir my nog altyd gehelp het in my prediking. Dit het min of meer soos volg gegaan: Die teks, soos dit daar geskryf staan, is binne ‘n sekere konteks aan ‘n sekere groep mense deurgegee. Deur deeglike en wetenskaplike eksegese moet ons gaan bepaal wat die boodskap van hierdie gedeelte aan daardie mense was. Hierdie boodskap wat hulle ontvang het is ook die boodskap wat ons vandag moet hoor. Maar ons is ander mense en leef binne ‘n ander konteks as daardie mense. Daarom moet die boodskap op ons situasie van toepassing gemaak word. Hoewel die boodskap dus onveranderd bly, sal die toepassing van een gemeente tot ‘n ander en van een konteks tot ‘n ander kan verskil.

%d bloggers like this: